Vuokraan.fi blogi

Jakamistalous antaa elämyksiä elämään

30.11.2016

Asuntoautolla elämysmatkalle ympäri Suomea, soitin syksyn luovaan vaiheeseen tai vauhdikas vesijetti kesän ainutlaatuisiin hetkiin. Ihmisten monimuotoiset tarpeet vaihtelevat kausittain, mutta miten voisitkaan toteuttaa unelmiasi niin, että rahaa jäisi myös enemmän aivan tavallisen arjen pyörittämiseen? Moniin elämyksiin ja unelmiin liittyvät toiminnot ovat vahvasti kytköksissä jonkin tuotteen tai palvelun hankintaan ja sitä kautta omaan talouteen. Vuokrauspalvelun ideana onkin tarjota apua juuri tähän kipupisteeseen.

Omistaminen ei ole enää itseisarvo, mutta silti ihmisten halu kokea elämää ei ole kadonnut sieltä taustalta mihinkään. Pieni silmäily ympärille antaa hyvän kuvan siitä, että ihmisen halu kokea elämää on jopa lisääntynyt. Ja miksipäs ei, sillä elämyksiä huokuvat seikkailut ovat keskeinen osa jokaisen kulkijan ainutlaatuista elämäntarinaa. Vuokraaminen onkin tulevaisuudessa sellaisen ihmisen valinta, joka on valistunut ja vastuullinen monella tasolla. Entisaikojen vuokraamiseen liitetty kielteinen sävy on muuttunut järkiperäisen ihmisen valinnaksi, joka tiedostaa vaihtuvat tarpeensa ja syvimmät unelmansa, mutta myös niihin kytkeytyvät kustannukset.

Eikä kyse ei ole pelkästään talouteen ja säästämiseen liittyvistä kulmasta, vaan muutosta on tapahtunut myös syvemmällä ihmisten asennemaailmassa. Vastuullinen ihminen tiedostaa, että kaikkea ei yksinkertaisesti kannata hankkia, sillä monet tuotteet ja palvelut ovat tarpeiltaan hetkellisiä ja lyhytikäisiä. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että ihminen tarvitsee toisinaan sellaisia asioita, joiden kautta on mahdollisuus toteuttaa itseään. Monien tuotteiden ja palveluiden hankkiminen talouteen ei kuitenkaan ole kustannussistä perusteltua tai edes mahdollista. Lisäksi jokainen uusi hankinta vie kiinteää säilytystilaa; ympärillämme oleva tavaran määrä on monessa suhteessa saavuttanut jo kaaoksen ensiaskeleita muistuttavat mittasuhteet.

Maailmalla vuokraaminen on ollut yleinen ilmiö jo pidemmän aikaa, etenkin Yhdysvaloissa. Myös Suomeen rantautunut vuokrauspalvelu on hiljalleen kasvattanut suosiotaan ja tulevaisuudessa kehityksen uskotaankin entisestään kiihtyvän. Vuokraan.fi –palvelu haluaakin olla osaltaan tukemassa tätä kehitystä ja mahdollistamassa ihmisten päivittäisten tarpeiden ja unelmien toteuttamista. Keskeinen ajatus on tarjota ihmisille luotettava kanava, jonka kautta ihmiset pääsevät vaivattomasti unelmiensa äärelle – vuokraamalla et jää paitsi niistä elämän hienoista ja ainutlaatuisista hetkistä, vaan voit luoda niitä jopa lisää.

 

-Riku Mäki

 

Yhteiskunta muuttuu ja yritysten tulee muuttua sen mukana

30.11.2016

Ajatus: talvirenkaiden vaihto sujui tänä vuonna helposti: autoni noudettiin minun luota, siihen vaihdettiin uudet talvirenkaat, kesärenkaat jäivät säilytykseen talven yli ja auto palautettiin huollettuna sekä ulkoa ja sisältä pestynä takaisin minulle. Autoni on sähköauto. Koska ajan paljon, ja sähköautojen latauspisteitä ei ole vielä kaikkialla, loppuu akku välillä kesken ajon. Onneksi en jää yksin tien päälle, vaan saan tiepalveluna hinauksen ja sijaisauton. Muiden toimesta hoituu myös muun muassa liikenne- ja kaskovakuutukset. Aika siistiä, eikö vain?

Op on lanseerannut pääkaupunkiseudulle Kulku -palvelun, joka mahdollistaa kaiken edellä mainitun kuukausimaksulla. Op kertoo päättäneensä tehdä sähköauton hankkimisesta helppoa ja huoletonta: sähköauton voi hankkia ilman omistamisen huolia. Talouselämä kertoo artikkelissaan (28.11.2016) lanseerauksen olevan jatkoa Op:n levittäytymiselle finanssitoimijasta monialaiseksi palveluyritykseksi.

Op:n uusi aluevaltaus on hieno ja innovatiivinen tapa saada sähköautot yleistymään ja kaiken lisäksi ilman omistamisen tuomia ongelmia. Odotan innolla, miten pääkaupunkiseutulaiset ottavat Kulku -palvelun vastaan. Kuinka vastaanottavia tällaiselle palvelulla ollaan? HS kertoo artikkelissaan (12.07.2016) Suomessa olleen sähköautoja vuonna 2015 ainoastaan 614 kappaletta, liikennekäytössä olleiden henkilöautojen yhteismäärän ollen noin 2,6 miljoonaa. Sähköautojen määrä on siis viime vuonna ollut todella pieni ja onkin mielenkiintoista nähdä miten lukema tulee jatkossa kasvamaan ja toivottavasti myös Op tiedottaa Kulku -palvelun vastaanotosta.

Niin jakamistalous kuin esimerkiksi Op:n Kulku -palvelukin ovat elämää helpottavan vaikutuksen lisäksi myös ekologiselta kannalta tarkasteltuna viisaita asioita: vähempi omistaminen säästää viimekädessä ympäristöä. Tänä materian aikakautena lienee ainoastaan hyvä asia, jos opitaan pois omistamisesta; resurssejakaan ei ole loputtomasti. 

 

 

http://www.talouselama.fi/uutiset/op-loikkaa-autopalveluihin-tarjoaa-sah...

http://www.hs.fi/talous/art-2000002910513.html

 

- Aino Luuppala 

 

 

Maksuvaikeuksien ennaltaehkäisy

28.11.2016

Kaksi viidestä suomalaisesta kärsii jonkinlaisista maksuvaikeuksista, selviää perintäkonserni Intrum Justitian toteuttamasta Euroopan laajuisesta kyselytutkimuksesta. Määrä on selvästi eurooppalaista keskiarvoa suurempi. Tämän lisäksi yli puolella suomalaisista on ollut elämässään jossain vaiheessa esimerkiksi opiskeluaikojen kaltainen ajanjakso, jolloin he eivät ole pystyneet suoriutumaan laskuistaan. Tämä on hieman enemmän kuin eurooppalaisilla keskimäärin. (Yle Talous 23.11.2016.)

Rahan puute ja maksuvaikeudet eivät ole häpeän asia, Intrum Justitian tekemä tutkimus paljastaa sen olevan yleisempää kuin uskoisikaan. Suomalainen kulttuuri painostaa säästämään; aina pitäisi olla jotain ”pahan päivän varalle”. Säästäminen onkin kiistatta hyvä keino välttää maksuvaikeuksia, mutta on paljon muutakin mitä voi tehdä huojentaakseen tiukkaa rahatilannettaan. 

 

1. Pidä kirjaa ostoksistasi

Joskus tekee hyvää seurata omaa rahan käyttöä. Tämä auttaa saamaan kokonaiskuvan omasta kulutuksesta ja auttaa tarkastelemaan omaa toimintaa kriittisemmin. Päivän mittaan käytetty pari euroa ”turhaa” kasvaa yllättävän suureksi menoksi kuukaudessa - puhumattakaan vuodesta.

 

2. Jaksota menosi

Kun on ensin onnistunut saamaan kokonaiskuvan omista menoistaan ja rahan käytöstä yleisesti, on helppo ruveta jaksottamaan laskuja ja jopa omia tekemisiään. Osissa laskuista, kuten vakuutusmaksuissa, on järkevä tyytyä osamaksuun. Tässäkin vaihtoehdossa kannattaa punnita, monessako erässä on järkevää lyhentää, kahdessa vai jopa neljässä? Vaikka joissain menoissa tyytyisikin osamaksuun, tulee pitää huolta, että ei kuitenkaan elä yli varojensa. 

 

3. ”Köyhällä ei ole varaa tinkiä laadusta”

Vanha viisaus on paikallaan tänäkin päivänä. Pitkään kestäviin ostoksiin kannattaa panostaa rahallisesti, vaikka se saattaa sillä hetkellä tuntuakin pelottavalta. Näitä ostoksia varten on hyvä säästää etukäteen tai hädän yllättäessä tyytyä luottokorttiin. Kodinkoneet, kuten pesu- ja tiskikone tai vaikkapa töissä/koulussa tarvittava tietokone on syytä ostaa harkiten. Näissä tilanteissa halvin ei välttämättä ole paras mahdollinen vaan investointi kannattaa ja hankinta maksaa usein itsensä takaisin.

 

4. Säästä.

Jo aikaisemmin mainittu, suomalaiseen kulttuuriin iskostettu säästäminen on todistetusti kannattavaa. Hätätilanteet, investoinnit, perheen lisäys, muutto ja muut elämän muutokset ovat kaikki omalla tavallaan haasteita, joita varten on hyvä olla varautunut myös rahallisesti.

 

5. Miksi aina ostaa?

Viimeisenä päästäänkin uusimpaan tapaan ajatella, mitä aikaisemmissa blogikirjoituksissa on avattu enemmänkin. Suomi on siirtymässä jakamistalouteen ja omistaminen ei ole enää muodissa. Miksi ostaa jokainen tavara itselle, miksei vain vuokrata silloin, kun tarvitsee?

Pelkkä auton omistaminen tuo mukanaan suuren määrän kuluja: vakuutusmaksut, katsastukset, bensan osto, varaosat yms. Kuinka yksinkertaista on vain vuokrata auto, silloin kun sitä sattuu tarvitsemaan ja vakuutusmaksut, katsastukset, varaosat yms. hoitaa joku muu puolestasi. Sinä maksat vain autosta ja sen käytöstä.

Vuokraan.fi tukee ihmisten taloudellista tilannetta. Voit vuokrata tarvitsemasi tavarat palvelun kautta ja säästää omistuskuluja. Voit myös laittaa omat turhat tavarasi palveluun vuokralle ja saada sitä kautta ylimääräisiä vuokratuloja.

Tämä uusi ajattelutapa tavaroiden ja palvelujen jakamisesta tulee edesauttamaan monien suomalaisten taloutta ja mahdollistaa elämisen mukavasti!

 

http://yle.fi/uutiset/3-9310405

 

- Aino Luuppala

Asunnon omistaminen versus vuokraus

16.11.2016

Tänä päivänä asuminen on omistamallakin kallista ja ei ole enää itsestään selvää saada lainaa. Uuden lakimuutoksen myötä tulee kymmenen pinnaa asunnon hinnasta olla säästettynä tai reaalivakuutta sitä vastaan. Ensimmäisen asunnon ostajia varten on onneksi suunniteltu ASP-laina, jonka edellytyksenä on ASP-tilille säästäminen. ASP-lainaa myönnettäessä ASP-tilille säästettyjen rahojen tuottama korko on verovapaata ja tilin korkoprosentti on ainakin tähän taloustilanteeseen nähden kannattava.

Jos mietitään, että haluan ostaa 150 000 euron asunnon, ja pystyn laittamaan kuukaudessa 200 euroa säästöön, menee minulla pelkän vakuuden säästämiseen lainaa varten yli kuusi vuotta. Tässäkin välissä joudun maksamaan koko ajan vuokraa. Itse nuorena opiskelijana saan säästettyä kuukaudessa 100 euroa, ja nekin sijoitan toistaiseksi rahastoon enkä ASP-tilille. Mielessäni herää kysymys, onko enää - tai ainakaan tässä elämäntilanteessa - järkevää ostaa asuntoa ollenkaan vai asua mukavasti vuokralla ja säästää omaan käyttöön siinä sivussa?

Koko ajan kaupungistutaan ja ihmisille on normaalia muuttaa työn perässä. Asunnot eivät mene tässä taloustilanteessa niin vaan kaupaksi ja pahimmassa tapauksessa joudutaan kahden asunnon väliseen loukkuun. Tuntuu, että maailma tulee yhä hektisemmäksi ja oletus on, että ihmiset ovat valmiita muuttamaan työn perässä. Itselläni on jäljellä opiskelua näillä näkymin reilu kaksi vuotta, enkä ainakaan tässä vaiheessa osaa kuvitella sitoutuvani omistusasunnon muodossa mihinkään tiettyyn sijaintiin. 

Väenvähennysten kanssa kipuilevilla tehdaspaikkakunnilla korkeat vuokrat suhteessa asuntojen hintoihin voivat tarkoittaa sitä, että asunnon arvo saattaa laskea tai uutta vuokralaista ei löydy. Näillä paikkakunnilla suhdeluku voi kertoa Metsolan mukaan asuntojen hintojen kehityksen epävarmuudesta tai vaikkapa edessä olevista isoista peruskorjauskustannuksista. Juuri nyt omistus ehkä kannattaa suhteessa vuokraamiseen, mutta ei välttämättä tulevaisuudessa. Kun verrataan omistusasujan kuluja vuokra-asujan kuluihin, omistusasuminen on lainakuluineen edelleen vuokra-asumista kalliimpaa ainakin isoissa kaupungeissa. Näin siitäkin huolimatta, että lainojen korkokustannukset ovat laskeneet, mikä on pienentänyt omistusasujan kuukausimenoja.(Taloussanomat 8.5.2015.)

Omistaminen vs. vuokraaminen on siis monen muuttujan summa. Koen, että koko ajan enemmän ja enemmän nuoret panostavat ja käyttävät rahansa elämyksiin, eivätkä niinkään asioiden omistamiseen. 

 

http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-2000001874223.html

 

-Aino Luuppala

 

Kohti vuokraamisen aikakautta

03.11.2016

Yle Uutisten Kotimaa palstalla julkaistiin 12.2.2012 kirjoitus tavaroiden vuokraamisen yleistymisestä. “Erilaisten tavaralainaamojen kirjo on lisääntynyt. Monet vuokraavat tavaroita lainaamoista vaihtelun vuoksi tai kokeillakseen niitä ennen ostopäätöstä. Vuokraaminen voi olla myös järkevää, jos tavaraa ei tarvita usein”. (Tavaroiden vuokraaminen yleistyy, 2012.)

Tavaroiden vuokraamista kohti ollaan siis menty jo vuosia, mutta kohtuu rauhallista tahtia. Uskon, että vauhti on kuitenkin nopeutumassa erilaisten vuokrausalustojen ja -palveluiden avulla. Koen, että etenkin nuoret arvostavat jakamistalouden ja vertausvuokraamisen tarjoamia mahdollisuuksia, eivätkä vieroksu tavaroiden lainaamista puolin ja toisin. Omistamista ei nuorten keskuudessa koeta enää samalla tavalla trendikkäänä kuin aiemmin, vertausvuokrauspalvelut ja vertaisverkkokaupat ovat siis tervetulleita. Kuitenkin suuret ikäluokat arvostavat edelleen omistamista kokemiensa 

Maailma on kiistattomasti muuttumassa vuokralle antajan ja vuokraajaan pelikentäksi. Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimusjohtajan Päivi Timosen mukaan (Tavaroiden vuokraaminen yleistyy, 2012) tavaroiden vuokraamisesta on tullut entistä suositumpaa ja isojen tavaroiden kohdalla  mietitään, kannattaako kodin kalliita neliöitä käyttää siihen, että säilytetään hyvin harvoin käytettäviä tavaroita.

Vuokrauksesta saatava hyöty voidaankin laskea monella eri tavalla:  vuokrauksesta saatava tulo, vuokraamalla säästetty raha, tavaroita vuokraamalla säästetyt neliöt ja arjen vaivattomuus. Enää ei tarvitse käyttää vaivalla hankittuja säästöjä esimerkiksi matkailuautoon tai juhannusjuhlia varten hankittavaan kylpytynnyriin. Vuokraan.fi:n tarkoituksena onkin olla mukana auttamassa ihmisiä arjen pyörittämisessä ja yhteiskuntaa siirtymään jakamistalouteen.

 

Tavaroiden vuokraaminen yleistyy. Elisa Kallunki. 12.02.2012. http://yle.fi/uutiset/3-5055110

 

 

 

Aino Luuppala-